Pracownicy

dr  Andrzej Kurenda




tel.: (81) 744 50 61 w. 145
e-mail: a.kurenda@ipan.lublin.pl



Wyślij e-mail


Zainteresowania

Zainteresowania naukowe:

Inne informacje

Uzyskane stopnie naukowe:

Stypendia i staże:

Wybrane projekty naukowe:

Publikacje

Lp. autorzy tytuł czasopismo
  1. Pieczywek P., Cybulska J., Szymańska-Chargot M., Siedliska A., Zdunek A., Nosalewicz A., Baranowski P., Kurenda A.:  Early detection of fungal infection of stored apple fruit with optical sensors – comparison of biospeckle, hyperspectral imaging and chlorophyll fluorescence (2018 r.) Food Control 2018, Vol. 85, 327-338
  2. Pieczywek P., Cybulska J., Zdunek A., Kurenda A.:  Exponentially smoothed Fujii index for online imaging of biospeckle spatial activity (2017 r.) Computers and Electronics in Agriculture 2017, Vol. 142, 70-78
  3. Zdunek A., Pieczywek P., Kurenda A.:  Biospeckle Technique for Assessing Quality of Fruits and Vegetables (2017 r.) Light Scattering Technology for Food Property, Quality and Safety Assessment 2017, Vol. 14, 361-385
  4. Pieczywek P., Kurenda A., Zdunek A.:  Biospeckle image analysis in frequency domain using Fast Fourier Transform. Sensing Plant Water Status - Methods and Applications in Horticultural Science (2016 r.) ISHS Symposium 2016, Sensing Plant Water Status. Poczdam, Niemcy, 5-7.10.2016 r. 2016, 84-84
  5. Pieczywek P., Kurenda A., Cybulska J., Zdunek A.:  Application of the biospeckle method for early detection of fungal disease of apple fruit (2016 r.) 11th International Conference on Agrophysics: Soil, Plant & Climate, Lublin 26-28.09.2016 r. 2016, 61-61
  6. Pieczywek P., Kurenda A., Zdunek A.:  Analiza obrazów biospecklowych w dziedzinie częstotliwościowej z zastosowaniemmetody szybkiej transformacji Fouriera (FFT) (2016 r.) V Sympozjum Inżynierii Żywności z okazji 200-lecia Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Warszawa, 21-23.06.2016 r. 2016, 113-113
  7. Cybulska J., Pieczywek P., Kurenda A., Zdunek A.:  Detekcja chorobowych uszkodzeń jabłek za pomocą czasoprzestrzennej analizy aktywności biospecklowych obrazów interferencyjnych. (2016 r.) V Sympozjum Inżynierii Żywności z okazji 200-lecia Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Warszawa, 21-23.06.2016 r. 2016, 27-27
  8. Skic A., Szymańska-Chargot M., Kruk B., Chylińska M., Pieczywek P., Kurenda A., Zdunek A., Rutkowski K.:  Determination of the Optimum Harvest Window for Apples Using the Non-Destructive Biospeckle Method (2016 r.) Sensors 2016, Vol. 16, 661,
  9. Pieczywek P., Kurenda A., Cybulska J., Zdunek A.:  Przestrzenne obrazowanie rozwoju porażenia grzybowego owocu jabłoni metodą biospeckli (2016 r.) XXIII Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, 24-25 maja 2016, Kazimierz Dolny nad Wisłą 2016, 18-18
  10. Pieczywek P., Kurenda A., Zdunek A.:  Częstotliwościowa analiza obrazów biospecklowych metodą szybkiej transformacji Fouriera (FFT). (2015 r.) XXII Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierz Dolny nad Wisłą, 2-3.06.2015 r. 2015, 25-25
  11. Kurenda A., Stolarz M., Zdunek A.:  Electrical potential oscillations – movement relations in circumnutating sunflower stem and effect of ion channel and proton pump inhibitors on circumnutation. (2015 r.) Physiologia Plantarum 2015, Vol. 153, 2, 307-317
  12. Kurenda A., Zdunek A., Schlüter O., Herppich W.:  VIS/NIR spectroscopy, chlorophyll fluorescence, biospeckle and backscattering to evaluate changes in apples subjected to hydrostatic pressures (2014 r.) Postharvest Biology and Technology 2014, Vol. 96, 88-98
  13. Zdunek A., Adamiak A., Pieczywek P., Kurenda A.:  The biospeckle method for the investigation of agricultural crops: A review (2014 r.) Optics and Lasers in Engineering 2014, Vol. 52, 276-285
  14. Kurenda A., Zdunek A.:  Application of inhibitors of selected metabolic processes for identification biological source of biospeckle phenomenon in apple tissue (2013 r.) XV Zjazd Polskiego Towarzystwa Biofizycznego, Nałęczów, 26-28.06.2013 r. 2013, 56-56
  15. Kurenda A., Zdunek A.:  Zastosowanie zjawiska biospeckli do wczesnego wykrywania mechanicznych i chorobowych uszkodzeń tkanek roślinnych (2013 r.) XX Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierz nad Wisłą, 21-22.05.2013 r. 2013, 23-23
  16. Zdunek A., Kurenda A.:  Probing plant cell mechanical properties with the atomic force microscope (2013 r.) InsideFood Symposium, Leuven, Belgium, 9-12.04.2013 r. 2013, 1-6
  17. Kurenda A., Zdunek A.:  Application of metabolism inhibitors for identification biological source of biospeckle phenomenon in apple tissue (2013 r.) InsideFood Symposium, Leuven, Belgium, 9-12.04.2013 r. 2013, 1-5
  18. Zdunek A., Kurenda A.:  Determination of the elastic properties of tomato fruit cells with an atomic force microscope (2013 r.) Sensors 2013, Vol. 13, 9, 12175-12191
  19. Kurenda A., Zdunek A.:  Spatio-temporal biospeckle imaging as a tool for visualization of plant tissue damage (2013 r.) 10th International Conference on Agrophysics, Lublin 5-7.06.2013 r. 2013, 50-50
  20. Kurenda A., Pieczywek P., Adamiak A., Zdunek A.:  Effect of Cytochalasin B, Lantrunculin B, Colchicine, Cycloheximid, Dimethyl Sulfoxide and Ion Channel Inhibitors on Biospeckle Activity in Apple Tissue (2013 r.) Food Biophysics 2013, Vol. 8, 4, 290-296
Pokaż wszystkie publikacje