Pracownicy
dr hab. inż. Mateusz Stasiak, prof. IA PAN
tel.: (81) 744 50 61 w. 173
e-mail: m.stasiak@ipan.lublin.pl
Wyślij e-mail
Zainteresowania
Zainteresowania naukowe:
- Badanie mechanicznych właściwości materiałów rolniczych
- Analiza charakterystyk mechanicznych rolniczych materiałów sypkich
- Propagacja fal akustycznych, funkcja płynięcia proszków spożywczych, parametry sprężystości rolniczych materiałów sypkich
Inne informacje
Uzyskane stopnie naukowe:
- 1999 Mgr inż. mechanik
Wydział Mechaniczny Politechniki Lubelskiej
- 2005 Dr nauk rolniczych w zakresie agronomii-agrofizyki
Instytut Agrofizyki im. B. Dobrzańskiego PAN w Lublinie
Tytuł pracy: "Charakterystyki mechaniczne wybranych materiałów sypkich pochodzenia roślinnego"
Członkostwo w organizacjach:
- Polskie Towarzystwo Agrofizyczne
Publikacje
Lp. autorzy tytuł czasopismo- Stasiak M., Skiba K., Molenda M., Tys J., Mościcki L.: The Mechanical Parameters of Rapeseed Cake. (2012 r.) Energy Sources, Part A 2012, Vol. 34, 13, 1196-1205
- Fornal J., Sadowska J., Błaszczak W., Jeliński T., Molenda M., Stasiak M., Hajnos M.: Influence of some chemical modifications on the characteristics of potato starch powders. (2012 r.) Journal of Food Engineering 2012, Vol. 108, 515-522
- Opaliński I., Chutkowski M., Stasiak M.: Characterizing moist food-powder flowability using a Jenike shear-tester. (2012 r.) Journal of Food Engineering 2012, Vol. 108, 51-58
- Mueller P., Antonyuk S., Stasiak M., Tomas J., Heinrich S.: The normal and oblique impact of three types of wet granules (2011 r.) Granular Matter 2011, Vol. 13, 4, 455-463
- Stasiak M., Rusinek R., Molenda M., Fornal J., Błaszczak W.: Effect of potato starch modification on mechanical parameters and granules morphology. (2011 r.) Journal of Food Engineering 2011, 102, 154-162, (DOI information:n10.1016/j.jfoodeng.2010.07.034)
- Tomas J., Mueller P., Molenda M., Rusinek R., Stasiak M.: Uniaxial compaction behaviour and elasticity of cohesive powders. (2010 r.) Powder Technology 2010, 203, 482-488
- Stasiak M., Opaliński I., Molenda M.: Masowe i mikroskopowe właściwości sypkich materiałów roślinnych i przemysłowych. Cz. I. Porównanie właściwości mechanicznych. (2008 r.) Przemysł Chemiczny 2008, 87/2, 199-202
- Opaliński I., Chutkowski M., Stasiak M.: Masowe i mikroskopowe właściwości sypkich materiałów roślinnych i przemysłowych. Cz. II. Oddziaływania adhezyjne w materiałach roślinnych - wstępne wyniki badań. (2008 r.) Przemysł Chemiczny 2008, 87/2, 2-5
- Stasiak M., Molenda M., Horabik J.: Determination of modulus of elasticity of cereals and rapeseeds using acoustic method (2007 r.) Journal of Food Engineering 82(2007), 51-57