Zastosowanie światła led wysokiej intensywności w fizjologii nasion sałaty (Lactuca sativa L.)
|
|
||||||||
| Autorzy: | Guillermo Paniagua Pardo1, Claudia Hernandez Aguilar1, Fernando Rico Martínez1, Arturo Domínguez Pacheco1, Claudia Lizbeth Martínez1, Efraín Martínez Ortiz1 1Narodowy Instytut Politechniczny, SEPI-ESIME “Zacatenco”, Jednostka Specjalistyczna ‘Adolfo López Mateos’, Col. Lindavista, México D.F., C.P. 07738, Meksyk |
||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Streszczenie : | W celu uzyskania poprawy fizjologii roślin, w badaniach dokonano oceny wpływu światła LED wysokiej intensywności (czerwone, niebieskie i zielone) na następujące zmienne: kiełkowanie (PG), długość hipokotylu (HL), świeżej (FW) i suchej (DW) masy nasion trzech odmian sałaty (White Boston, Romana i Black Simpson). Czasy naświetlania światłem barwnym wynosiły 12, 6 and 3 h, z uzupełniającym doświetlaniem wariantów z czasami 6 i 3 h białym światłem LED. Zastosowano kompletnie zrandomizowany układ doświadczenia, w czterech powtórzeniach po 30 nasion. Warianty ze światłem zielonym i czerwonym oraz czasami naświetlania do 12 h wykazały ponad 90% wzrost HL w stosunku do kontroli dla trzech odmian. W wariancie ze światłem niebieskim (3 h) uzyskano 23% wzrost parametru FW u odmiany White Boston, a w wariancie ze światłem czerwonym (3 h) 14% wzrost zmiennej DW u odmiany Roman, w porównaniu do kontroli. W badaniach zastosowanie naświetlania światłem barwnym dało lepsze wyniki niż w przypadku kontroli, jednak naświetlanie jednym rodzajem światła nie jest optymalne dla uzyskania poprawy fizjologii roślin. Oceniane reakcje fizjologiczne zmieniały się w zależności od genotypu nasion i czasu naświetlania światłem LED wysokiej intensywności, tak więc zastosowanie tego typu światła stanowi możliwą opcję w poprawie fizjologii roślin. |
||||||||
| Słowa kluczowe : | LED, wysoka intensywność, sałata, fizjologia | ||||||||
| Język : | angielski | ||||||||