Pracownia Chemicznych i Fizykochemicznych Właściwości Osadu            
    
Oferta usług
Analiza rozmiarów cząstek zawiesin koloidalnych

Analizator czastek L.O.T.-Oriel GmbH & Co. KG
- Analizator określający wielkość cząstek w oparciu o zjawisko ich sedymentacji
 
- Zakres wielkości mierzonych cząstek od 5 nm do 100 µm
 - Dokładność pomiaru 0.5%
 - Rozdzielczość 5%
 - Maksymalna prędkość wirowania 24000 rpm
 - Pomiar możliwy w rozpuszczalnikach organicznych i nieorganicznych
 - Możliwy pomiar cząstek lżejszych niż rozpuszczalnik
 - Możliwe pomiary roztworów zawierających mieszaniny cząstek o różnych rozmiarach
 
Mineralizacja próbek osadów, gleb, roślin, materiałów spożywczych metodą mikrofalową

Mineralizator mikrofalowy ANTON PAAR
- Wyposażony jest w generatory mikrofal (magnetony), które generują mikrofale z częstotliwością 2,45 GHz powodując bezpośrednie ogrzewanie próbek
 - Umożliwia szybkie i pełne roztwarzanie próbek organicznych i nieorganicznych pod wpływem wysokiego ciśnienia i temperatury
 - Obszarem zastosowań jest wysokociśnieniowy rozkład na mokro próbek przed oznaczeniem w nich pierwiastków śladowych techniką AAS, ICP-AES lub ICP-MS, wykonywany podczas analiz środowiskowych, żywności, napojów, w przemyśle chemicznym i petrochemicznym.
 
Analizy HPLC wód, roztworów oddzielonych znad osadów i ekstraktów
Zestaw do HPLC, Dionex
- Detektor UV-VIS z matrycą diodową
- zakres długości fali 190-800 nm
 - możliwość zbierania danych z jednej długości fali lub wykonania widma
 
 
- Detektor fluorescencyjny
- zbieranie danych z prędkością do 200Hz
 - zakres pomiarowy 220-700 nm
 - najniższa limity detekcji Raman S / N: > 550
 
 
- Detektor wyładowań koronowych
- zakres pomiarowy od ng do µg
 - prężność par analizowanych substancji poniżej 10-5 hPa
 
 
- Detektor konduktometryczny
- zakres pomiarowy mg/L
 - analiza ilościowa i jakościowa: fluorki, aceton, chlorki, azotyny, azotany, bromki, fosforany, siarczany.
 
 - Zastosowanie w badaniach żywności, leków, kosmetyków, wody, roztworu glebowego, substancji pochodzenia roślinnego.
 
Podstawowe pomiary fizykochemiczne próbek osadów, gleb i roślin
- Odczyn
 - Sucha masa
 - Popielność
 - Zawartość węgla całkowitego i organicznego
 - Zawartość metali