• Stasiak M., Molenda M., Horabik J., Mueller P., Opaliński I.:  Mechanical properties of potato starch modified by moisture content and addition of lubricant. (2014 r.) International Agrophysics 2014, Vol. 28, 4, 501-509
  • Stasiak M., Molenda M., Opaliński I., Błaszczak W.:  Mechanical properties of native maize, wheat, and potato starches (2013 r.) Czech Journal of Food Sciences 2013, Vol. 31, 4, 347-354
  • Opaliński I., Chutkowski M., Stasiak M.:  Characterizing moist food-powder flowability using a Jenike shear-tester. (2012 r.) Journal of Food Engineering 2012, Vol. 108, 51-58
  • Opaliński I., Stasiak M.:  Właściwości plastycznego płynięcia proszków przemysłowych. (2010 r.) Wpływ Procesów Technologicznych na Właściwości Materiałów i Surowców Roślinnych 2010, Rozdz. 8, 97-106
  • Stasiak M., Opaliński I., Molenda M.:  Masowe i mikroskopowe właściwości sypkich materiałów roślinnych i przemysłowych. Cz. I. Porównanie właściwości mechanicznych. (2008 r.) Przemysł Chemiczny 2008, 87/2, 199-202 
  • Opaliński I., Chutkowski M., Stasiak M.:  Masowe i mikroskopowe właściwości sypkich materiałów roślinnych i przemysłowych. Cz. II. Oddziaływania adhezyjne w materiałach roślinnych - wstępne wyniki badań. (2008 r.) Przemysł Chemiczny 2008, 87/2, 2-5